luni, 18 iunie 2012

Avantajul alimentelor deshidratate


Deshidratarea a fost un procedeu folosit in mod curent de-a lungul istoriei. Popoarele din zonele cu o clima deosebit de calda foloseau frecvent procedura atat pentru prepararea hranei cat si pentru conservarea ei. Pana nu demult bunicii nostrii isi pregateau pentru iarna celebrele poame, perje deosebit de gustoase.
 Deshidratarea spre deosebire de alte metode de conservare este mult mai economica si sanatoasa, pastrand aroma fructului, chiar accentuand-o. Prin deshidratare se pierde o insemnata cantitate de apa din fruct/aliment (in functie de fruct, proportia de apa din el poate varia de la 70-90 %). Pierdearea apei face ca bacteriile sa nu poata supravietuii, iar in consecinta, fructul nu mai altereaza.
Dintre toate modalitatile de conservare a hranei, deshidratarea este una dintre cele mai benefice deoarece, desi se pierde o foarte mare cantitate de apa, calitatile nutritionale ale alimentelor nu sunt afectate.
Un alt avantaj al deshidratarii este acela ca se pierde surplusul de greutate (apa) si bineinteles, volumul este mult mai mic, acest lucru facand mult mai accesibil transportul. In acest sens, fructele deshidratate sunt recomandate drept hrana montaniarzilor, persoanelor care efectueaza activitati outdoor, expeditii sau alte activitati care implica un consum mare de energie, dar un spatiu limitat pentru transportul hranei.Dupa deshidratarea fructele sau alimentele nu au nevoie de cerinte special de depozitare, cu toate acestea este de preferinta sa fie depozitate intr-un loc racoros si uscat, ferite de razele soarelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu